Til fantasien
Læs bøger – det er god gødning for fantasiens mange blomster.
Nogle af mine foretrukne bøger, da jeg voksede op, var Tarzan-bøgerne.
Intet scenarie kunne nok være længere væk fra min hverdag i 70ernes ofte vindblæste Djursland, end en fugtig, varm jungle fyldt med aber, leoparder og elefanter og en ung mand, som havde den som hele sin verden og som afsæt for sine eventyr.
Tarzan-bøgerne krøb ind under min hud, ikke blot fordi det var gode historier, men fordi de foregik et sted som var mættet med sanseindtryk.
Jeg forestillede mig, at jeg red på elefanter, og at jeg gemte mig i bladhang, mens leoparder gik forbi… jeg mærkede junglefugten i ansigtet, hørte lydtæppet fra de mange fugle, duftede den varme jord og de mange blomster …
Fantastiske eftermiddage jeg havde dér…
Fantasien er en de ting, der gør os til mennesker, og som med så mange andre ting, kræver den øvelse, for at den kan folde sig ud.
Det kan vi bruge bøger til.
Vi lever i en tid, hvor bl.a. teknologien udvikler sig hurtigere og hurtigere – og måske overtager eller gør nogle af vores tankeprocesser overflødige ? – og måske er det netop derfor vigtigt, at vi holder fast i at det er vigtigt at stimulere vores evne til at forestille os ting?
Uden den ville vi ikke kunne forestille os, hvad f.eks. en sjæl er. Eller udvikle empati for andre mennesker.
Eller fodre vores kreativitet, så vi f.eks. kan skabe nyt.
Her er mine forslag til læsning, der stimulerer fantasien:
- Robert Macfarlane og Jackie Morris: “The Lost Spells” (på engelsk) – tryllebindende tekster og billeder om dyr og planter i naturen og om dét, vi er ved at miste…
- J.R.R. Tolkien. “Hobbitten” – en rejse i en fantastisk verden fyldt med gode og onde væsener…
- Tarzan-bøgerne af Edgar Rice Burroughs.